fbpx

Login

Ефект на близката зона при приемник на градиент на звуково налягане (proximity effect)

Физическата причина за ефекта на близката зона се дължи на кръговото разпространение на звуковата вълна в най-близкото звуково поле. Тогава се получава допълнителна фазова разлика, което води до по-голямо отклонение на мембраната. Заради своята конструкция при капсулите от затворен тип (приемници на звуково налягане) ефект на близката зона не се наблюдава.

На следващата графика виждате ефекта на близката зона в зависимост от честотата и отдалечеността на микрофона от звукоизточника: дадени са четири разстояния 54см, 27см, 10,8см и 5,4см.

Някои производители компенсират слабостта в ниските честоти и тогава трябва да се има предвид, че ефекта на близката зона е още по-силно изразен. При някои микрофони този ефект може да бъде компенсиран в различна степен, като например при Sennheiser MD 421. Това се прави защото ефекта на близката зона може да бъде желано изкривяване, например при запис на томове (особено флор-том) или обратното – при запис на дикторски текст трябва да бъде ограничен. Много интересен е микрофонът Electro-Voice RE20, при който почти не се усеща ефекта на близката зона. Това се постига чрез различни акустични елементи около капсулата. Поради тази причина микрофонът е много популярен за дикторски текстове.

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 

Информация за инструктора

Търсене на курсове

Статии

© Centeo Group All rights reserved. dTorium - Онлайн Курсове и Семинари 
X