fbpx

Login

You must be logged in to take this course  →   LOGIN | REGISTER NOW

Думата микрофон произлиза от старогръцки μικρός (малък) и φωνή (звук) и преобразува акустичният звук в електрически сигнал (електроакустичен преобразувател). Историята на микрофоните започва през 1861 с първия контактен микрофон на Йохан Филип Райс. Научете повече за различните видео микрофони и тяхните харектеристики в този курс на DemoPlus

Думата микрофон произлиза от старогръцки μικρός (малък) и φωνή (звук) и преобразува акустичният звук в електрически сигнал (електроакустичен преобразувател).

Историята на микрофоните започва през 1861 с първия контактен микрофон на Йохан Филип Райс.

Той успява, чрез изработения от него апарат да предаде звук чрез електрически сигнал. През 1876 година Александър Бел патентова телефона. Неговият апарат се различава от този на Райс по начина на електроакустичното преобразуване. През 1877 година Едисон изобретява въглеродния микрофон, който почти до 1970 година намира приложение в телефонните апарати, като по-късно е заместен от пиезоелектрични керамични елементи. През 1878 г. Сименс патентоват електродинамичният микрофон. Следват и други предложения за преобразуване, но основна пречка е липсата на метод за усилване на слабото напрежение създавано от микрофоните. Вместо това се използват различни рупори в опит за звукоусилване. С появата на вакуумната лампа на Де Форест през 1906 този проблем е преодолян, като развитието и производството на микрофони получава нов тласък…

За Автора :

Калин Каралеев е музикант и тонрежисьор с много голям професионален опит. Работил е с мнозина изпълнители от българската и международна сцена, като сред тях са: Joshua Bell, Carl Palmer (ASIA), Herbie Hancock, Candy Dulfer, Ken Hensley (Uriah Heep), Ray Dorset (Mungo Jerry), Hubert Tubbs (Tower of Power) и много други.

През 2003 завършва тонрежисура в Нов български университет. След това е ангажиран като тонрежисьор в редица студийни и телевизионни продукции в България, Австрия и Германия. От 2009 до 2014 година Калин Каралеев е отговорен тонрежисьор и член на Съвета за технологично развитие на Българската национална телевизия. Името му се свързва с въвеждането на нови стандарти и добри практики в медията. Особена важна роля има за повишаване на качеството на звука на излъчваните от БНТ музикални продукции. Също така има голям принос за първите излъчвания в съраунд формат по време на олимпиадата в Лондон през 2012 година.

От 2014 година Калин работи за мюнхенската медийна група Pro7 / SAT1 като специалист на свободна практика. Паралелно с това развива проектът DemoPlus, който намира първоначално успешна реализация в Австрия.

От 2010 година е преподавател в Нов български университет. Води и развива активно курсовете Основи на тонрежисурата и Музикална акустика.

Програма на Курса

Съдържание на курса
Увод – Микрофони БЕЗПЛАТНО 00:05:00
Приемник на звуково налягане БЕЗПЛАТНО 00:20:00
Приемник на градиент на звуково налягане с кардиоидна характеристика БЕЗПЛАТНО 00:20:00
Приемник на градиент на звуково налягане с характеристика „осмица” БЕЗПЛАТНО 00:05:00
Ефект на близката зона при приемник на градиент на звуково налягане (proximity effect) БЕЗПЛАТНО 00:05:00
Динамичен микрофон БЕЗПЛАТНО 00:15:00
Лентови микрофони БЕЗПЛАТНО 00:10:00
Кондензаторни микрофони БЕЗПЛАТНО 00:40:00
Други микрофони БЕЗПЛАТНО 00:25:00

Course Reviews

5

5
1 ratings
  • 5 stars1
  • 4 stars0
  • 3 stars0
  • 2 stars0
  • 1 stars0
  1. Добре систематизирана информация

    5

    Много добра и систематизирана информация по темата. Заслужава си да се отделят няколко часа да се прочете.

ЗАПОЧНИ ТОЗИ КУРС
199 ОБУЧАВАЩИ СЕ

Информация за инструктора

Още курсове от Demo Plus

Търсене на курсове

Статии

© Centeo Group All rights reserved. dTorium - Онлайн Курсове и Семинари 
X